Ditt nyfikna ledarskap ger teamet och dig nya möjligheter 2019

Posted by Mia Blomqvist on 2019-jan-10 16:48:47

Nytt år, nya möjligheter, och förhoppningsvis ny kraft. Här följer tankar och inspiration för en bra start genom ditt ledarskap:

Mia bild 

Det handlar först och främst om dig själv – du som ledare. Din egen tro på dig själv men också din tro på dina medarbetare.

 Genom alla år som jag arbetat med ledarutveckling och teamutveckling så har det för mig blivit mer och mer tydlig att vi behöver vara intresserade av och helt enkelt ”tycka om människor” – såväl oss själva som andra. Låter kanske självklart, men att i grunden vara intresserad av varför vi själva och andra gör på ett visst sätt som resulterar i något bra eller mindre bra. Vi behöver helt enkelt ha en stor portion av NYFIKENHET. En nyfikenhet som uttrycks genom ex. modet att ifrågasätta det som jag själv tagit som självklart och kanske ”sant” till en vilja att utforska med nya ögon och nya perspektiv. En underliggande ”undran” över vad jag kan lära mig av det som jag från början inte alls tror på eller ens vill pröva.

 Jag har under många år arbetat med teams utveckling i så väl medgång mot topp performance, som i motgång med team i konflikt och underprestation.

Ofta möter vi utveckling/ förändring initialt med motstånd och ovilja och det visas och uttrycks på många ”spännande” sätt. Mentalt, intellektuellt motstånd: ointresse, förminskade av andras idé och tankar, uttalanden som ”inte relevant för vår verksamhet”, tystnad…., intellektualiserande - långa invecklande förklaringar varför inte.

Fysiskt motstånd: exkluderande, skapande av subgrupper, att demonstrativt gå ifrån mötet, öppna bråk och skrik. Ja – det finns många sätt att visa motstånd.

MEN min erfarenhet säger att det som ligger bakom beteendet eller attityden är vår egen rädsla - ett ord som många inte vill kännas vid – rädd.- nej jag är absolut inte rädd – jag tror bara inte på……...

Men, det är mer biologiskt och nedärvt än vad vi ofta vill att det ska vara. Vår rädsla att inte känna oss betydelsefulla, kompetenta eller omtyckta – begrepp som Firo teorin i alla år lyft fram. Alltså vår djupa rädsla att känna oss ignorerade, förödmjukade och slutligen avvisade. Starka ord och begrepp. I dag använder vi oss av modernare verktyg som ex. neuroledarskapsverktyget SCARF- modellen för att förstå vad som händer inom oss och som stoppar vår och andras utveckling eller förändring. Jag ska återkomma till SCARF-modellen i ett annat inlägg, eftersom jag ofta använder den i mitt arbete idag.

Så hur ska vi då arbeta med vår egen förändringsbenägenhet och vara de förebilder vi ofta som ledare vill och behöver vara?

Ett tips är att börja med en påminnelsen att vi faktiskt reagerar biologiskt, att vår hjärna vill hjälpa oss att undvika obehag ex. den nya idén/ förändringen. Vi vill hellre fokusera på det TRYGGA och förutsägbara ex. så som det alltid varit. Ta upp det på nästa teammöte som intro till någon ny idé eller ny uppgift. Berätta att du som ledare är likadan som alla andra, men att du haft lite tid att möta ditt motstånd innan. Låt teamet prata om sitt initiala motstånd och vänd sedan samtalet till en möjlighets diskussion, vilka möjligheter finns osv. På detta sätt visar du såväl förståelse för motståndet som intresse för olika idéer och nya möjligheter- Låt 2019-års ledarskap lyfta in ”den nyfikna” delen av dig genom ett nytt spännande förhållningssätt”.

 Lycka till!

 

 

 

 

Senaste inläggen

Guiden till effektiv kommunikation

14565125_547944718737749_5628953244437839872_n(1)
                                
Klicka här

Guiden till ett framgångsrikt ledarskap

mötesbild
                              
Klicka här

Snabba videotips- effektivt ledarskap

Veckanstips-tumbnail 40
                             
Till videor